» Начало
Видове профили и монтаж
Фасадата облицована с винилов сайдинг придава на сградата идеално завършен и чист външен вид. Ламелите са изрядно подредени, без никакви пролуки. Този ефект се постига благодарение на различните профили окантващи винилните плоскости. Те дават възможност да се облицоват всички части от фасадата, като се правят прецизни преходи между отделните повърхности, без да се нарушава общия синхрон в подредбата на елементите.
Стартиращата лента (начален бордюр) се използва за закрепяне на първия ред на сайдинг-ламелите. След приключване на монтажа тя остава незабележима. J-профилът е завършващ профил и служи за окантоване на вертикалните ръбове при отворите на врати и прозорци. Незаменим е в облицовката на сложни и тъпи ъгли при еркери, а за отвори с овална форма най-подходящ е гъвкавия J-профил. F-каналът облицова челния ръб на покривната стряха и се свързва с первазните панели на подпокривното пространство. Стените се покриват с профили за хоризонтална облицовка, а профилите за вертикална облицовка са за участъците под тавана. Има специални профили за вътрешни и външни ъгли, както и сводест профил, свързващ хоризонталната с вертикалната облицовка. Завършващата лента покрива хоризонталните ръбове на отвори.
Независимо дали става дума за изграждане на нова или облицоване на стара сграда, винилните сайдинги се монтират върху носеща дървена (в редки случаи метална) конструкция. Дървените летви са с размери 2.5х8см. Те се поставят на разстояние 30-40см една от друга, като за хоризонталните сайдинги се ориентират вертикално, а за вертикалните – хоризонтално. Летвите задължително се слагат и около отворите за врати и прозорци, на всички ъгли и при обиколката на къщата, при мястото на започване на подреждане на облицовката и при нейното завършване. Дървеният материал предварително е импрегниран с антисептични и пожарозащитни съставки, предпазващи дървесината от гниене, плесени, насекоми и горене. При облицовката на вече съществуваща сграда скарата се монтира върху стената с дюбели, разположени през 40см по дължината на летвите. Разстоянието между елементите на скарата се запълва с минерална вата, полистирол или друг подходящ за случая изолационен материал. Пристъпва се към монтиране първо на завършващите елементи (начален бордюр, F-канал, J-канал, завършваща лента и т.н.) и след това на основните сайдингпанели – хоризонтална и вертикална облицовка. По височината на облицованата стена панелите се монтират в посока отдолу нагоре, като заключващият извит долен профил на всеки по-горе разположен панел се застъпва с 2.5-3мм над перфорирания ръб на предходния елемент. Те се свързват помежду си и със стената чрез самонарезни винтове или пирони и придават на фасадата привлекателнен вид от добре подредените плоскости. Закрепянето на панелите с пирони става през разстояние 30-40см. Пироните никога не се забиват в самото тяло на сайдинга, а само в центъра на предназначените за целта монтажни дупки, разположени в горния край на панела. Отворите имат удължена форма, за да може след поставяне на пирона да остане място за компенсиране на евентуални промени в материала. Главата на пирона не се забива докрай, а се оставя на разстояние 1-2мм от повърхността на сайдинга.
Между основните панели и аксесоарните профили трябва да има фуга 5-6мм, а при монтаж в студено време – 9-10мм. Тези резервни свободни пространства са много важни, защото при големи температурни амплитуди винилът леко се свива и разширява. Когато се налага изрязване на панелите, например около прозорци или при завършване на облицовката, това се прави с ножица за метал. Ако температурите са отрицателни, се реже с диск с дребни зъбци, защото от ножицата може да се получат пропуквания на материала. Под панелите се поставя ветрозащитно паропропускащо фолио.
Поддържането на сайдингите по време на експлоатацията изисква минимални усилия. Заради гладката си повърхност тези облицовки трудно задържат замърсявания и ако такива все пак има, премахването им става бързо и лесно с четка и вода. При повреда на някой панел подмяната му с нов става за няколко минути.
 
Новини
Особености в производството Производството на сайдинг(siding) панелите става не чрез формуване на листовете, а посредством екструдиране. Същността на този метод се състои в ... Продължава...
Често задавани въпроси
Полезни съвети за потребителите Важна информация и съвети за потребителите: ... Продължава...

Разгледайте разновидностите на най-високия клас винилов (кедров) сайдинг The Foundry USA с четири вида релеф и над тридесет цвята на цени от  90,00лв. до 96,00лв./кв.м.
(цената включва доставка и монтаж с каменна вата, инпрегнирани
летви и парапропусклива мембрана)
 
 
Класически винилов сайдинг(siding) Certain Teed. Продукт №1 в USA с патентованата си формула за винил Certa VinTM с цени доставка и монтаж от 34,00лв. до 42,00лв./кв.м.


Виниловият сайдинг е с доживотна  гаранция
Vinyl Siding with Lifetime Limited Warranty


Нова заключваща система на сайдинг (siding) ламелите устойчива на вятър със скорост над
 
220 км./ч. 

Посетете новия ни уеб сайт на www.сайдинг.eu

 

      
 
  
Продължава...